Ohje piinan punontaan

Ohjeiden pääsivulle

Piina tunnetaan maailmalla paremmin nimellä jenspind. Toisin kuin esim: muinaisketju on piina tarkka veivin koosta mikäli veivi on hiukankin liian iso saattaa tulla punomisen kanssa ongelmia, joten veivi saa olla mielummin hieman liian pieni kuin iso, myös lenkkejä veivatessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota että spiraalista tulee mahdollisimman tiukkaa. Piinan AR = 3 (veivin paksuus = langanpaksuus*3)

          lanka       veivi

  • 1mm        3mm
  • 0.8mm     2.4mm (2,5 kuulemma onnistuu)
  • 1.2mm     3.6mm ->käytännössä 3,5
  • 1.5mm     4.5mm

Helpoin tapa tutustua piinaan on valmiin aloituspalan käyttö, eli pätkä valmista ketjua johon punomista jatketaan. Mutta jollei aloituspalaa ole saatavilla voi ketjun toki aloittaa tyhjästäkin. Piina voi olla aluksi täysin nimensä veroinen, tuntuu ettei valmista synny ollenkaan ja virheet vain seuraavat toisiaan, muttei kannata luovuttaa. Kun piinan rakenne loksahtaa omassa päässä kohdalleen on piina moniin muihin malleihin verrattuna todella nopea ketju punoa. Kaiken lisäksi piina on myös kohtalaisen taloudellinen ketju sillä yhdestä metristä lankaa syntyy noin 12cm valmista ketjua. Jos käytössäsi on aloituspala voit hypätä suoraan kohtaan punominen.

Aloitus:

Piinan kannattaa aloittaa hengettömään, eli ensimmäiseen renkaaseen pujoitetaan pätkä ohutta metallilankaa, jolloin ketjua on helpompi käsitellä. Aluksi punotaan kaksi lenkkiä yhteen joista toiseen pujoitetaan hengetön. lenkki  hengetön hengetön pujoitetaan on ketjun "aloituslenkki". Ainakin aluksi on helpompaa jos tässävaiheessa avaa muutaman lenkin valmiiksi.

2151637.jpg

Kolmas lenkki pujoitetaan kuvan mukaisesti ensimmäisen ja toisen läpi takakautta. Tämän jälkeen ketjua ei kannata irroittaa hyppysistä ettei jako mene sekaisin. Ketjua pidetään vasemman käden peukalon ja etusormen välissä paitsi silloin kun lenkkiä suljetaan, jolloin viimeistä lenkkiä pidetään lounnollisesti kiinni pihdeillä. Vasemman käden pihdit ovat koko ajan kämmenessä peukalonhangan ja vapaiden sormien välissä.

2151639.jpg

Neljäs lenkki punotaan lenkkien 2 ja 3 läpi lenkin 1 viereen, se ei saa mennä läpi lenkistä 1. Lisäksi pitää varmistaa että lenkki uusi lenkki kulkee kuvan mukaisesti lenkin 1 etupuolelta.

2151642.jpg

Viides lenkki punotaan lenkkien 3 ja 4 läpi lenkin 2 viereen. Kun ketju on kuvan mukaisesti pidetty kokoajan samassa asennossa kulkee lenkki 5 lenkin 2 päältä. Käytännössä punottaessa ketjua käännetään akselinsa ympäri jolloin uuden lenkin lisääminen tapahtuu aina samasta suunnasta, mutta on helpompaa selittää aloitus kuvilla joissa ketju pysyy samassa asennossa, palaan ketjun kääntämiseen myöhemmin.

2151645.jpg

Kuudes lenkki lisätään lenkkien 4 ja viisi läpi lenkin 3 viereen. lenkki 6 tulee lenkin 3 taakse.

2151647.jpg

Lenkki 7 punotaan lenkkien 5 ja 6 läpi lenkin 4 viereen lenkki kulkee lenkin 4 alapuolelta samalla tavalla kuin lenkki 4 lenkin 1 alapuolelta. tämän jälkeen ketjun pitäisi alkaa pysymään kasassa ilman että sitä täytyy koko ajan pitää hyppysissä.

2151648.jpg

Lenkki 8 lisätään niin ikään lekkien 6 ja 7 läpi lenkin 5 viereen samaan asentoon kuin lenkki 5.

2151652.jpg

Ja edelleen lenkki 9 lenkkien 7 ja 8 läpi lenkin 6 viereen jne. jne.

2151653.jpg

Punominen:

Ketjua ei pidetä punottaessa koko aikaa paikallaan vaan sitä käännetään 90 astetta akselinsa ympäri aina uuden lenkin lisäämisen jälkeen, jolloin kaikki uudet lenkit voidaan pujottaa ketjuun aina samalla tavalla. Ketjun päästä laskettuna kolmas lenkki määrää uuden lenkin paikan, eli uuden lenkin pitää olla sen kanssa "saman suuntaisesti". Uusi lenkki siis pujoitetaan aina päästä laskettuna ensimmäisen ja toisen läpi kolmannen viereen. Uuden lenkin pitää kulkea keltaisen viivan mukaisesti aina samalta puolelta kolmatta. Uusi lenkki poimitaan oikealla kädellä, vasemman käden pihteihin ja avataan. Avaamisen jälkeen lenkki jää oikean käden pihteihin joilla se pujoitetaan punaisen palluran osittamasta välistä ja suljetaan. Sulkemisen jälkeen ketju jää roikkumaan oikean käden pihteihin josta se otetaan vasemman peukalon ja  etusormen väliin. Ketjua käännetään sormien välissä 90 astetta akselinsa ympäri jolloin ketju muodostaa saman kuvion kuin ennen edellisen lenkin lisäämistä.

2151655.jpg

Punomista jatketaan kunnes ketju on halutun mittainen.

2151682.jpg

Mikäli sait ketjun aikaan, onnittelut piinan selättämisestä.

-Hämis-

Ohjeiden pääsivulle