Veivaaminen

ohjeiden pääsivulle

Kiinnitä ruuvipuristin tukevasti pöytään. Laita lanka puupalikoiden välissä kiinni ruuvipuristimem leukojen väliin, älä vielä kiristä puristinta muuta kuin sen verran, että lanka ja puupalikat pysyvät punottaessa "avolenkkisiä ketjuja" käytetään puolikovaa lankaa.

1357864.jpg

Laita langan yläpää veivin päässä olevaan uraan, jos lanka on uraan liian paksu voi langan päätä litistää lyömällä vasaralla kovalla alustalla, jos lanka on ainoastaan hieman liian tiukka voi lankaa puristaa vaikka pihdeillä hieman littiin. Veivaa ensin 3-4 kierrosta jotta lanka pysyy paremmin veivin urassa. Oikeakätisten kannattaa veivata myötäpäivään ja vasenkätiset vastapäivään. Kun veivaus on saatu alkuun voi ruuvipuristimen kiristää tiukalle, jolloin spiraalista tulee tiukkaa.

1357866.jpg

Veivatessa veiviä painetaan vapaalla kädellä itseen päin, jotta spiraalista tulee tiukkaa ja tasaista. Jos lanka tuntuu löystyvän veivauksen aikana johtuu se luultavasti siitä, että lanka on painanut puupalikoihin urat, kannattaa kokeilla kiristää puristinta tiukemmalle. Jos lanka taas katkeaa kesken veivaamisen on puristin liian kireällä. Kun lanka on veivattu loppuun tai on saatu riittävä määrä lenkkejä aikaiseksi, veivataan vielä puupalikoiden päällä jotta saadaan törröttävä langanpää käytettyä lenkeiksi.

Valmiin spiraalin voi ottaa pois sahauspuikosta, sen pitäisi olla tiivis ja jäykkä jousimainen pötkö joka taivuttamisen jälkeen palautuu takaisin suoraksi. Pitkä spiraali on luonnollisesti hieman taipuisampi kuin lyhyt.

1357868.jpg

1357869.jpg1357871.jpg

Lenkkejä voi veivata myös akkuporakoneella suoran veivin kanssa, tällöin veiviin ei tarvitse tehdä uraa vaan langan voi kiinnittää veivin kanssa suoraan porakoneen istukkaan. Mutta käsin veivaamalla pärjää melko pitkälle.

-Hämis-

ohjeiden pääsivulle