Ihan ensimmäisen aidon ja alkuperäisen plektrakotelon kehittelystä ja väkertämisestä alkaa olemaan aika tarkkaan 6 vuotta aikaa . Plektrakotelo on matkanvarrella kehittynyt käytössä toimivammaksi samalla valmistuksessa syntyvä materiaalihävikki on karsittu minimiin. erilaisia variaatioita on ollut roppakaupalla. aluksi oli kuviona sahattu 2-ulotteinen aukko sittemmin tullut tehtyä kolmiulotteiseksi kaiverrettua aukkokuviolla, umpinaisella etukannella sekä kiiltävänä että takopintaisena, avomallin koteloa jossa plektran päällä on vain ohut reunus ja kaiverrettua korkokuviota ilman aukkoja. Kaikille koteloille on yhteistä se että jokainen on uniikki ja syntyy omassa pajassa oman pöydän ääressä puhtaasti käsityönä viilaten, sahaten juottaen ja sovittaen. Teen plektrakotelot pääsääntöisesti tilaustyönä tilaajan kuvio tai aihetoiveiden mukaan.

Tällä kertaa päätin tehdä yhden kotelon  tiskiinkin, kuviosta tuli piirrettyä hieman tavanomaista työläämpi. kotelon kannen ja reunojen valmistaamisen jälkeen alkoi kuvion tekeminen. Aluksi kuvio on piirretty lyijykynällä kotelon pintaan jonka jälkeen sen ääriviivat on kaiverrettu viistekaivertimella, kaivertamisen jälkeen on porattu reiät (75kpl) jotta poistettavat osat saa sahattua ja ei muuta kuin sahaamaan...

plektrakotelo%20sahaus.jpg

aukkojen sahaus kultasepän sahalla

Sahaamisen jälkeen kaivertaminen jatkui leikkuukaivertimella jotta ylitykset ja alitukset tulivat esiin kolmiulotteisena. Kun kuvio oli valmis oli vuorossa takakannen sovittaminen samalla pieni mekanismi joka varmistaa plektran pysymisen kyydissä vaikka käyttäjä rokkaisi hieman vauhdikkaamminkin. Sovittamisen jälkeen takakansi on juotettu paikalleen  ja viimeistelty viilaamalla ja filssaamalla ja lopuksi vielä riipuslenkki jottei koteloa ihan taskussa tarvitse kuljettaa. loppukiillotus ja viimeistely ja lopulta kotelo on valmis :)

plektrakotelo%20keltti.jpg

925-hopeaa ja tinkimätöntä käsityötä

Pakko myöntää että tämä kotelo ei ihan yhdellä istumalla valmistunut eikä vielä seuraavallakaan ;)

tällainen ja pari muuta plektrakoteloa löytyisi nyt valmiina.

-Hämis-