366519.jpg

Projektin tarkoituksena oli siis rakentaa toimiva kiillotusrumpu minimikustannuksin. Yritän laittaa tähän hieman tarkempaa selostusta.

Kun mietin miten rummun toteuttaisin oli alkuperäinen ideani käyttää teräsakseleita ja pukkilaakereita, mutta pelkästään laakeroinnille olisi kertynyt hintaa lähes 100 euroa jos ne olisi ostanut uutena. jonkin aikaa yritin etsiä sopivia laakereita käytettynä. Romutarhoja kierrellessäni en sopivia löytänyt, mutta löysin puretun kuljettimenpätkän, jossa oli alumiinirullat "sisäisellä laakeroinnilla". Eli laakerit olivat rullien sisällä ja päissä laipat, joissa oli pultattuna lyhyet akselinpätkät, eikä hintakaan päätä huimannut. Muut osat on pääosin kerätty kotinurkiin kertyneestä roinasta.

366513.jpg

Kaikki osat kasassa.

Moottori on vanhasta nauhurista, kantattu pelti irroitettu vanerisesta kuormalavasta, muuntaja jostakin loppuunpalvelleesta laitteesta, vetohihnat olen saanut muutoma vuosi sitten töistä kun kyseiseiset remmit poistettiin käytöstä, alumiinipalkin olen joskus saanut isältäni ja sekalaisia pultteja sekä muttereita on laatikot väärällään.

366514.jpg

Kantatusta pellistä sahasin kiinnityspalat rullien päätylaipoille ja moottorille. Moottorin kiinnitystä joutui hieman virittelemään. Hihnapyörä on sahattu reikäporalla samasta kuormalavasta, mistä peltikin on peräisin. Urat hihnoille oli helppo tehdä vilalla kun laittoi hihnapyörän porakoneeseen  pyörimään.

366515.jpg

Päätylaipat kiinni kiinnityspalikkoihin, porasin reiät tarkoituksella liian suuriksi jotta tarvittaessa löytyy hieman säätövaraa.

366516.jpg

Toinen pääty ja moottori kiinni alumiinipalkkiin ja rullat toiseen päätyyn paikalleen, vetohihnat valmiiksi rullien päälle. Alunperin oli tarkoituksenani tehdä runko vanerista mutta tuo alumiinipalkki lojui varastossa ja oli juuri sopivan kokoinen, en laiskuuteen taipuvaisena ruvennut kuormalavaa sahailemaan.

366518.jpg

Toinen pääty ja vetohihnat paikoilleen. Rungon alle laitoin kumiset ovistoppari tarrat vaimentamaan ääntä.

366517.jpg 

Isin pikkuapulainen toimi työkaluvastaavana ja projektin työnjohtajana.

366519.jpg

Rumpu valmiina, koepyörityksen jälkeen piti lisätä rullien päälle muoviholkit estämään purkin vaeltelemista akselin päällä. Kuulat, vesi sekä Metalluxi purkkiin korujen kanssa ja töpseli seinään.

Rumpu toimii niin kuin pitääkin, halkaisijaltaan 80mm lasipurkki pyörii noin 57 kierrosta minuutissa. Muutoman korun olen jo ehtinyt rummuttamaan.

Kustannukset:

3 alumiinirullaa (yksi varalle) laakereineen ja päätyineen romutarhalta 4 euroa

ovistopparitarrat 4 kappaletta Motonetistä 2 euroa

teippiä yms pikkusälää korkeintaa 1:n euron edestä

muut kamat löytyi kotoa joten viivan alle jää yhteensä 7 euroa

Purkin meinaan vaihtaa Sar-machinen valkoiseen kumipurkkiin, sillä pidemmän päälle teräskuulien pyörimisestä lasipurkissa syntyvä kilinä alkaa hermostuttamaan, lisäki kulmikkaassa purkissa kuulat pyörivät tehokkaammin. Ostopurkki on halkaisijaltaan isompi laskin, että pyörimisnopeus tippuu noin 42:een kierrokseen minuutissa, pitäisi viellä olla aivan riittävä. Ehdin jo miettimään, että tekisin kumipurkinkin itse, mutta hinnassa ei tule merkittävää säästöä, joten hylkäsin ajatuksen.

-Hämis-

Takaisin blogiin