Lenkkien avaaminen ja sulkeminen

ohjeiden pääsivulle

Spiraalista sahattuja lenkkejä ei kannata avata käsitellä aivan miten sattuu. Lenkkejä käsitellessä kannattaa käyttää hyviä sileäleukaisia latta- tai kärkipihtejä. Lenkkejä EI avata vetämällä lenkin päitä suoraan langan suuntaisesti kauemmaksi toisistaan jolloin lenkki menettää pyöreän muotonsa. Lenkit avataan taivuttamalla lenkkin päitä sivuttain jolloin lenkki säilyttää muotonsa eli:

2097497.jpg

 

Lenkistä tartutaan sauman vierestä molemmilta puolilta kaksilla pihdeillä. Pihtien kärjet muodostavat noin 90 asteen kulman. Vasenta kättä kierretään itseen päin ja oikeata itsestä poispäin, jolloin lenkki avautuu sivusuuntaan. avatessa voi pihtien kärkiä työntää samalla toisiaan kohden jolloin sahatessa syntynyt langansuuntainen rako pienenee.

1358003.jpg

1358005.jpg

Lenkkien sulkeminen tapahtuu siten, että lenkistä otetaan pihdeillä samanlainen ote kuin avatessakin ja käännetään lenkin päitä sivusuunnassa takaisin kiinni päin samalla samalla edelleen rakoa pienennetään työntämällä päitä myös langan suunnassa kiinni päin. Koska metalli käyttäytyy jousimaisesti taivutus tehdään hieman pidemmälle (hieman yli langan paksuuden verra) kuin päät kohdakkain, päät saavat olla myös langan suunnassa hieman limittäin. kun lenkkin päitä nyt kääntää toisiaan kohden pitäisi kuulua pieni napsahtava ääni jos päät ovat langan suunnassa riittävän lähellä toisiaan eli käytännössä aavistuksen limittäinjolloin suljetun lenkin jousivoima pitää sauman tiukasti yhdessä. käännetään viellä varovasti kunnes langan päät ovat myös sivu- ja korkeus suunnassa täysin kohdakkain.

-Hämis-

ohjeiden pääsivulle